kedd 9. augusztus 2022

Oktatási, tudományos tevékenység

Osztályunkon az orvoskollégákkal együtt nagy lelkesedéssel, fáradságot nem kímélve szeretnénk átadni tudásunkat a fiatal, érdeklődő kollégáknak az egyetemi képzés keretében, tanfolyamainkon, egyéni továbbképzéseken.

 

Osztályunk a Semmelweis Egyetem akkreditált egyetemi képzőhelye radiológus rezidensek, szakorvosjelöltek részére. A Pécsi és Szegedi Tudományegyetem oktatási programjában egyetemi tanfolyamokon, továbbképzéseken előadásokat tartunk a szakorvosképzés és a posztgraduális képzés keretei között.

 

Osztályunk minősítését és kapacitását, az egyetemi szakmai grémium 2009-től a SE ÁOK radiológiai alapképzésében a törzs- ill. a speciális képzésben, a röntgen- és ultrahangdiagnosztikában is a beadott pályázatunkon túl kibővítette.

 

2000-től a Semmelweis Egyetem által akkreditált Mozgásszervi Ultrahang Tanfolyamunk radiológus szakorvosok és szakorvos jelöltek részére, melyet a Budai Irgalmasrendi Kórház Radiológia osztályán szervezünk, egyedüliként az országban, évente két alkalommal, 2015. első félévében a 32. tanfolyamot tartottuk meg.

 

2006-tól Területi Radiológus Továbbképzésben való oktatás, a Semmelweis Egyetem

Radiológiai Klinika illetve a Pécsi Tudományegyetem szervezésében

 

2000-től radiológus rezidensek és szakorvosok, reumatológusok, ortopéd orvosok

postgradualis képzésében, illetve radiológus asszisztensek, sonografusok, Képi

diagnosztikus szakasszisztensek oktatásában való résztvétel.

 

Semmelweis Egyetem, Fizioterápia MSC-képzés megszervezése. “Képalkotóeljárások jelentősége a fizioterápia gyakorlatában” címmel.

 

Folyamatos résztvétel a gyógytornászképzésben.

 

Osztályunk legfőbb kutatási területe: a mozgásszervi ultrahangdiagnosztika. Ezen belül európai viszonylatban elsőként publikáltuk nagy betegszámon a mozgásszervi sonoelastographia jelentőségét.

 

Jelenleg az egyetlen összefoglaló, magyar nyelvű mozgásszerviultrahang-tankönyv (Farbaky Zsófia: Mozgásszervi ultrahangvizsgálat alapjai, harmadik kiadás) megjelenése is osztályunk hírnevét emeli.

 

Az országban elsőként kezdtük el a napi gyakorlatban a perifériás idegek ultrahangdiagnosztikáját, a perifériás neurosonographiás vizsgálatokat, ma már a napi gyakorlatban 4000 feletti beteg vizsgálata van mögöttünk, betegeket az egész országból fogadunk, neurológiai, kéz- és idegsebészeti, traumatológiai, ortopédiai, reumatológiai, sportsebészeti osztályokról. Ebben a témában a Semmelweis Egyetem által akkreditált perifériásideg-ultrahang tanfolyamot és számos kongresszusi előadást is tartottunk. Jelenleg ennek a munkánknak összefoglalását, publikációját készítjük tankönyv formájában.

Budai Irgalmasrendi Kórház
Radiológia
Frankel Leó út 17-19. fsz.
1027 Budapest
Telefon: +36 1 4388481

Betegápoló Irgalmasrend
Budai Irgalmasrendi Kórház
levelezési cím:
1023 Budapest, Frankel Leó út 54.
főépület címe:
1027 Budapest, Frankel Leó út 17-19.
központi telefonszám:
+36 1 4388605, +36 1 4388606
fax: +36 12125378
Megjelenítés:
http://www.irgalmasrend.hu/