kedd 9. augusztus 2022
Nukleáris medicina

Tevékenységeink

 

Osztályunkon a kórházban megforduló, illetve diagnosztikára máshonnan ideutalt betegek izotópdiagnosztikai és terápiás ellátását végezzük – előjegyzés alapján. 

A diagnosztikai vizsgálatok lényege, hogy általában egy intravénás injekcióval különböző szervek és szervrendszerek működését vizsgáljuk, egy izotóppal megjelölt anyag beadásával. A beadott anyag és a vizsgálatok menete vizsgálatonként igen változó, időtartamuk is különböző.  Leggyakoribb vizsgálataink közé tartozik a csont- és izületi betegségek vizsgálatára alkalmas csontszcintigráfia.  A belső elválasztású mirigyek közül a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek és a mellékvesevelő vizsgálható izotóppal jelzett anyagokkal. Ezen kívül végzünk még veseszcintigráfiát, tüdőszcintigráfiát, epeszcintigráfiát, májszcintigráfiát (utóbbit elsősorban a térfoglaló folyamatok természetének tisztázása céljából például haemangioma, focalis nodularis hyperplázia) továbbá nyálmirigy szcintigráfiát, lymphoszcintigráfiát, a szívizom vérellátását vizsgáló terheléses szívizom szcintigráfiát (ez utóbbi jelenleg szünetel).  A gyulladásos folyamatok kimutatása fontos területe a munkánknak a sok reumatológiai és ortopédiai beteg miatt. E célból gallium szcintigráfiát és in vivo (ún. immunszcintigráfiát ) vagy in vitro jelzett saját fehérvérsejt ekkel jelzett vizsgálatokat végzünk.

 

Az izotópokkal végezhető terápiás, azaz a gyógyulást célzó kezelő beavatkozásaink:

  • izületi kezelések izotóppal, melyeket Kórházunk Reumatológiai osztályának orvosaival együttműködve végzünk. Az elmúlt 20 évben közel 2 400 izotópos térdizületi kezelést végeztünk, mely beavatkozási számmal országosan az első helyen állunk, valamennyi egyetemet és más kórházat meghaladva.
  • a daganatos betegek csont-áttéteinek fájdalom csillapítása izotóppal.
  • pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegek kezelése radioaktív jóddal (jelenleg szünetel).
Dr. Takács Sarolta

Dr. Takács Sarolta

mb. részlegvezető főorvos
Budai Irgalmasrendi Kórház
Nukleáris medicina
Frankel Leó út 31. földszint 25.
1023 Budapest
Telefon: +36 1 4388508

Betegápoló Irgalmasrend
Budai Irgalmasrendi Kórház
levelezési cím:
1023 Budapest, Frankel Leó út 54.
főépület címe:
1027 Budapest, Frankel Leó út 17-19.
központi telefonszám:
+36 1 4388605, +36 1 4388606
fax: +36 12125378
Megjelenítés:
http://www.irgalmasrend.hu/