Mittwoch 1. Mai 2024

HÁZSZENTELÉS A BUDAI KÓRHÁZBAN

Vízkereszt napja a karácsonyi ünnepi időszak zárása és a farsangi időszak kezdete, illetve a ház és lakásszentelések ideje. Régen a gyerekek ilyenkor a napkeleti bölcseknek, három királyoknak öltözve járták a házakat, így köszöntötték az ünnep alkalmával a szomszédokat. Ezzel együtt szokás volt vízkeresztkor a víz és a tömjén megszentelése.

 

A víznek a kereszténység kezdete óta mágikus erőt tulajdonítottak. A népi hiedelem úgy tartja, a szentelt víz segít a betegségek megelőzésében és gyógyításában, megóv a szerencsétlenségektől, a természeti katasztrófáktól is és a tisztító hatása kihat a lélekre is. A nyugati kereszténységtől indult a szokás, hogy vízkeresztkor megszentelték a vizet, és ezzel a vízzel a házakat és az ott lakókat is megáldották.

A tömjént pedig a gonosz szellemek elűzésére használták.

A benedictio domorumt, vagyis a ház megáldásának szokását tavalyi évtől a Rend magyarországi delegátusa is felvette a szokásai közé. Ervin atya, Asztrik testvér és a pasztorális vezetés tagjai is végig látogatják kórházunkat és megszentelik minden épületünk helyiségeit. A házszentelés Isten Igéjének felolvasásából, közös imádságból, a helyiségek szenteltvízzel való meghintéséből és a közösség megáldásból áll. A házszentelés azonban nem csak a falaknak, a berendezésnek szól, hanem az itt dolgozó és gyógyuló emberek lelkének kórházunk által alkotott egész közösségnek.

 

Barmherzige Brüder
Krankenhaus Budapest
Pf. 98.
1023 Budapest
Kérjük tájékozódjanak a szakrendelések emailes és a fekvőbeteg osztályok saját telefonos elérhetősége után a weboldalon! www.irgalmasrend.hu/site/budapest/gyogyitasapolas/jarobetegellatas www.irgalmasrend.hu/site/budapest/gyogyitasapolas/fekvobetegellatas
Telefon: +36 1 4388605-Munkanapokon 8 és 15 óra között
Telefon: +36 1 4388606-Munkanapokon 8 és 15 óra között

Betegápoló Irgalmasrend
Budai Irgalmasrendi Kórház
levelezési cím:
1023 Budapest, Frankel Leó út 54.
C és B épület címe:
1027 Budapest, Frankel Leó út 17-19.
Darstellung:
http://www.irgalmasrend.hu/