Donnerstag 28. März 2024

Karácsonyi üzenet

Isten a történelemben

Az ember becsapta maga mögött a Paradicsom kapuját. Válaszul, Isten kitárta az ég ajtaját, hogy visszatalálhassunk Hozzá. Ezzel Isten és ember közös története új szakaszába lépett. A Messiás nem váratlanul érkezett, vártuk.

Nem idegenként idegenbe érkezett, övéi közé jött. Ezt a történelmi várakozást tartja ébren az Advent, amikor Karácsonyra, Krisztus születésének megünneplésére készülünk.
Jézus emberré lett, vállalta emberlétünk határait, hogy visszaállítsa a Szeretet Istenének uralmát a szívünkben.

 

Karácsonyi üzenet


Az Istenember nem emberi nagyságával, nem isteni fölségével, nem szellemi fölényével, nem programjának nagyszerűségével érkezett, de elhozta a szabadságot, kiszabadított bennünket önzésünk börtönéből, elhozta a testvériességet, hogy minden ember szégyenkezés nélkül „viselhesse” ember-arcát.

 

Jézus beleszületett sötét világunkba. Pesszimizmusunk, gyűlölködéseink, igazságtalanságaink sötét világába. Együtt vándorol velünk, ezért egyetlen éjszaka sem egészen fekete és kilátástalan többé.


Betlehemben a tékozlásból fölkelő emberiséget pillantja meg Fiában az Isten. Rongyaiban ölelte a tékozló fiút magához az atyja. A barlang rongyaiban nekünk is meg kell éreznünk Isten atyai ölelését.


Isten a világ fejedelmének legyőzésére, a bűnbe süllyedt világ meghódítására gyenge gyerekként indult el, isteni fények nélkül. Nekünk is meg kell tanulnunk a karácsonyi fények mögött észrevenni, tisztelni, imádni a karácsonyi fénytelenséget is, a Gyermeket, aki jászolba fektetve, pólyába takarva hozta el az üdvösséget.

 

A karácsonyi Gyermek felébreszt bennünket, hogy ki ne maradjunk földi életünk megújulásának lehetőségéből. Új ég, Isten emberbarát ege borul fölénk, és új útra lelt a föld, Isten és ember közös útjára.

 

Jézus emberi születése a humánum hitelességi pecsétje, hogy örök időkre megóvjon az elembertelenedéstől mindenkit, aki igaz emberségre törekszik.

 

Budapest, 2016 karácsonyán


P. Kozma Imre OH
prior

Betegápoló Irgalmasrend
Magyarország

 

levelezési cím:
1023 Budapest, Frankel Leó út 54.

telefonszám:
+36 14388400, +36 14388500
Darstellung:
http://www.irgalmasrend.hu/