szerda 17. július 2024

Rendtartományunk

Egy provincia – több telephely négy országban

Az osztrák rendtartomány

 
1605-ben Feldsbergben (ma: Valtice, Csehország) alapította I. Károly liechtensteini herceg az első az Alpoktól északra fekvő irgalmasrendi kórházat. Ez vált anyaházává az összes közép-európai provinciának. Gyorsan alakultak a további kórházak is: felépült rövid időn belül egy sűrű kórházi hálózat, amely fénykorában lefedte Európát a Baltikumtól Triesztig, Westfaliától a Bánátig.
 
Európa politikai és történelmi alakulásai hatással voltak az irgalmasrendi provincia területi terjedelmére és a testvérek munkakörülményeire is. Az 1989-es politikai fordulat lehetővé tette, hogy a volt kommunista országok területén rekedt irgalmasrendi szerzetesekkel újra felvegyék és felerősítsék a kapcsolatokat.
 
Ma az osztrák rendtartomány négy állam területén levő konventekből és intézményekből áll. Ide tartozik: Ausztria, Magyarország, Csehország és Szlovákia. Az utolsó három országban az osztrák provincia delegatúrái működnek.
 
Provinciánkban 36 örökfogadalmas testvér, 5 skolasztikus, 3 családos munkatárs (oblátus), egy novícius, egy aspiráns és egy érdeklődő tevékenykedik. A négy ország területén a szegények és rászorulók életét további 7700 munkatárssal segítjük. Ezeket teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatjuk.

 

 

Betegápoló Irgalmasrend
Magyarország

 

levelezési cím:
1023 Budapest, Frankel Leó út 54.

telefonszám:
+36 14388400, +36 14388500
Megjelenítés:
http://www.irgalmasrend.hu/